Geluid wordt al duizenden jaren in verschillende culturen gebruikt als hulpmiddel voor genezing. Denk daarbij aan het gebruik van mantra's zoals bij de Hindoes, de klankschalen van de Tibetaanse monniken, de didgeridoo van de aboriginals in Australië, de drum van de Siberische sjamanen, de Icaros (medicijnmelodieën) van verschillende inheemse volkeren uit Midden- en Zuid-Amerika en ook het gebruik van interval en frequentie door Pythagoras. Deze verschillende technieken hebben allemaal dezelfde intentie: om ons van een plaats van onbalans naar een evenwichtsplek te brengen. Overigens wordt klank en vibratie door rivaliserende stammen ook gebruikt om het tegenovergestelde te bereiken. Geluid en vibratie hebben grote kracht!

Ook in mystieke bronnen zoals de hermetische geschriften (Hermes Trismechistus leefde in de eerste dynastie van Egypte ten tijde van Abraham), de Soefi literatuur en het Tibetaanse boeddhisme vinden we veel terug over het feit dat alles in trilling is, alles vibreert en alles interacteert.

Wat de mystieke en sjamanistische  bronnen gemeen hebben is het feit dat er drie elementen nodig zijn bij een healing sessie: een heldere intentie op de genezing or harmonisering, universele Liefde vanuit het hart, en  de gerichte vibratie van de stem of van geselecteerde instrumenten. De menselijke stem wordt daarbij over het algemeen gezien als het meest krachtige healing instrument maar in een sessie wordt deze gecombineerd met een variëteit aan andere instrumenten. Met de convergentie tussen mystiek en modern wetenschappelijk onderzoek neemt het begrip en ook het gepercipieerde belang van trilling en vibratie verder toe..  
De therapeutische en helende aspecten van klank worden daarom ook wel 'het medicijn van de 21ste eeuw' genoemd. 

SOUND HEALING SESSIE
Een sound healing sessie begint altijd met een kort gesprek om te bepalen welke behandeling het beste past, waarop specifiek gewerkt mag worden en welke beperkingen er zijn voor de behandeling. De behandeling vindt in principe op een massagetafel plaats maar kan ook op een matras op de grond plaatsvinden als er met klankschalen in een ruimtelijke oriëntatie wordt gewerkt (b.v. merkaba oriëntatie).
 

Aan de hand van jouw persoonlijke behoefte wordt er gewerkt met verschillende instrumenten zoals de stem, verschillende stemvorken, klankschalen, sjamaandrums, ratels, de fluit en een variëteit aan andere instrumenten. Elk instrument heeft zijn eigen karakteristieke effect.
​Jouw eigen intentie is een belangrijk aspect bij de heling. Als er zaken loskomen of juist vastzitten onderzoeken we dat samen en ook bij het helen of verlichten van (chronische) pijn werken we samen aan het oplossen ervan. Het doel is steeds om je zelfhelend vermogen aan te wakkeren. 

Over het algemeen is een sessie echter zeer ontspannen en vitaliserend. Je kunt je laten meevoeren door de trillingen van de intuïtieve zang en medicijnliederen en de harmoniserende instrumenten. Naast een verwenning voor lichaam, geest en ziel wordt er ook op diepere lagen gewerkt. Een soundhealing kan gepaard gaan met emotionele ontlading, fysieke doorstroming, energetische zuivering. De verschillende klanken nemen je mee op een innerlijke reis. Trillingen van klankschalen en stemvorken dringen diep in het lichaam door. Een sessie helpt op een toegankelijke manier om de balans in jezelf te bevorderen.

Een sound healing is voor iedereen toegankelijk en duurt ongeveer één tot anderhalf uur. Na afloop bespreken we de sessie en krijg je indien nodig nog enkele oefeningen mee.  

INSTRUMENTEN
Stem.
De stem is het krachtigste instrument. Het “tonen” met de stem wordt gebruikt om op zoek te gaan naar welke frequentie het lichaam op dat moment nodig heeft. Als het zich aandient kan je ook jouw eigen stem hiervoor gebruiken in bepaalde gevallen (b.v. pijnbestrijding). Soms worden er ook boventonen gebruikt bij de heling. Dat is een techniek waarbij je twee tonen tegelijk zingt.

Stemvorken.
De trilling van een stemvork dringt diep in het lichaam door. De stemvorken waarmee ik werk creëren niet primair een geluidsignaal maar vooral een trilling die in het lichaam wordt doorgegeven. Verschillende stemvorken hebben verschillende effecten. Sommige werken vooral op het hart, anderen op de botten, de chakra's of de opening van de kruin. Er zijn ook harmoniserende en stimulerende stemvorken.  De vibraties maken het lichaam soepeler, bevorderen de doorstroming in het lichaam fysiek en energetisch.  

Klankschalen.
Tibetaanse en Nepalese klankschalen zijn samengesteld uit verschillende metalen en zijn vaak rijk aan boventonen. Ze vormen een zeer sterk element bij het healing werk, zowel in contact met het lichaam als in een constellatie in de ruimte rond de behandeltafel of matras. De vibratie van klankschalen kan o.a. reinigend, ontspannend, harmoniserend en meditatief zijn.

Andere instrumenten.
Elk voorwerp of instrument heeft zijn eigenschappen, zo kan het zijn dat er gewerkt wordt met stenen, visualisatie, rateld, fluit, didgeridoo, sjamanen drums, … 

Activiteiten

Ga naar boven